Sałatka z krewetkami i awokado

Sałatka z krewetkami i awokado
Porcje
4
Czas całkowity
20 minut
Danie
Sałatka, Starter
Trudność
Łatwy

Składniki

  • 225 g krewetek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1/2 białej cebuli
  • Świeża natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie

  1. Równomiernie pokryj krewetki roztopionym masłem w misce.

  2. Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Umieść krewetki na patelni w pojedynczej warstwie (tak, by nie leżały na sobie), smaż przez około minutę, aż brzegi zaczną zmieniać kolor na różowy. Przewróć krewetki i smaż przez mniej niż minutę, aż będą całkowicie ugotowane.

  3. Przenieś krewetki na talerz i pozwól im ostygnąć.

  4. W dużej misce połącz awokado, pomidorki, białą cebulę i natkę pietruszki. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z limonki, a następnie wymieszaj, aby połączyć składniki.

  5. Dodaj ostudzone krewetki i delikatnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do sałatki do smaku.

Wartości odżywcze

W porcji:
341 kalorii;
tłuszcz 24,62g;
węglowodany 15,44g;
błonnik 3,31g;
białko 16,71g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson