Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 9 łyżek zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko jaja
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki cukru białego
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1-2 duże czerwone jabłka
- 1-2 duże zielone jabłka
Przygotowanie
Połącz suche składniki w misce robota kuchennego, aż do ich wymieszania.
Dodaj pokrojone zimne masło do suchej mieszanki w robocie kuchennym.
W osobnej misce wymieszaj mokre składniki na spód.
Podczas pracy robota, wlewaj stopniowo mokre składniki.
Ciasto jest gotowe, gdy uformuje kulę.
Wyłóż ciasto do formy na tartę o średnicy 7 cali (18 cm), upewniając się, że grubość jest równa wokół krawędzi i na dnie.
Przykryj tartę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 350°F (180°C).
Roztop brązowy cukier i masło razem do nadzienia tarty.
Ubijaj mieszankę na małym ogniu, aż będzie gładka.
Odstaw mieszankę na bok
Umyj jabłka, wydrąż i przekrój je na pół, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Rozsmaruj mus jabłkowy na cieście tarty.
Ułóż plasterki jabłek pionowo na musie jabłkowym, ze skórką do góry, używając tylko tyle, ile potrzeba, a resztę zachowując na przekąski.
Ponownie ubij roztopioną mieszankę i powoli wylej ją na jabłka, upewniając się, że dotrze do brzegów.
Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
Wyjmij tartę z piekarnika i umieść ją na kratce do studzenia.
Całkowicie ostudź tartę, a następnie usuń boki formy
Tarta jest gotowa do podania.