Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa
Porcje
8
Czas całkowity
140 minut
Danie
Deser
Trudność
Średni

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko jaja
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki cukru białego
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1-2 duże czerwone jabłka
  • 1-2 duże zielone jabłka

Przygotowanie

  1. Połącz suche składniki w misce robota kuchennego, aż do ich wymieszania.

  2. Dodaj pokrojone zimne masło do suchej mieszanki w robocie kuchennym.

  3. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki na spód.

  4. Podczas pracy robota, wlewaj stopniowo mokre składniki.

  5. Ciasto jest gotowe, gdy uformuje kulę.

  6. Wyłóż ciasto do formy na tartę o średnicy 7 cali (18 cm), upewniając się, że grubość jest równa wokół krawędzi i na dnie.

  7. Przykryj tartę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

  8. Rozgrzej piekarnik do 350°F (180°C).

  9. Roztop brązowy cukier i masło razem do nadzienia tarty.

  10. Ubijaj mieszankę na małym ogniu, aż będzie gładka.

  11. Odstaw mieszankę na bok

  12. Umyj jabłka, wydrąż i przekrój je na pół, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki.

  13. Rozsmaruj mus jabłkowy na cieście tarty.

  14. Ułóż plasterki jabłek pionowo na musie jabłkowym, ze skórką do góry, używając tylko tyle, ile potrzeba, a resztę zachowując na przekąski.

  15. Ponownie ubij roztopioną mieszankę i powoli wylej ją na jabłka, upewniając się, że dotrze do brzegów.

  16. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.

  17. Wyjmij tartę z piekarnika i umieść ją na kratce do studzenia.

  18. Całkowicie ostudź tartę, a następnie usuń boki formy

  19. Tarta jest gotowa do podania.

Wartości odżywcze

W porcji:
330 kalorii;
węglowodany 46g;
błonnik 4g;
białko 16g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson