Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka (600 g)
- 300-400 g (najlepiej) świeżego szpinaku (400 g) lub mrożonego szpinaku (300 g)
- 125 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 średniej wielkości jajko
- 40-50 g bułki tartej
Przygotowanie
Szpinak gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Jeśli używasz mrożonego i lekko ugotowanego szpinaku, włóż go do gorącej wody na 5 minut.
Dokładnie osusz szpinak papierem kuchennym i pokrój go na małe kawałki.
Umyj każdy kawałek kurczaka, osusz go papierem kuchennym i zrób małe nacięcie.
Pokrój kulkę mozzarelli w cienkie plasterki i nafaszeruj filet mozzarellą i szpinakiem.
Wbij jajko do miski i rozbij je. Zanurz filety najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i połóż je na blasze do pieczenia.
Piecz w temperaturze 175°C (347°F) przez 25 minut.