Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą

Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą
Porcje
4
Czas całkowity
45 minut
Danie
Lunch, Obiad
Trudność
Średni

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka (600 g)
  • 300-400 g (najlepiej) świeżego szpinaku (400 g) lub mrożonego szpinaku (300 g)
  • 125 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 40-50 g bułki tartej

Przygotowanie

  1. Szpinak gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Jeśli używasz mrożonego i lekko ugotowanego szpinaku, włóż go do gorącej wody na 5 minut.

  2. Dokładnie osusz szpinak papierem kuchennym i pokrój go na małe kawałki.

  3. Umyj każdy kawałek kurczaka, osusz go papierem kuchennym i zrób małe nacięcie.

  4. Pokrój kulkę mozzarelli w cienkie plasterki i nafaszeruj filet mozzarellą i szpinakiem.

  5. Wbij jajko do miski i rozbij je. Zanurz filety najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i połóż je na blasze do pieczenia.

  6. Piecz w temperaturze 175°C (347°F) przez 25 minut.

Wartości odżywcze

W porcji:
280 kalorii;
tłuszcz 5,3g;
węglowodany 9,39g;
błonnik 2,39g;
białko 44,4g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson