Składniki
- 450 g filetów z łososia, podzielonych
- 2 łyżki bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny lub do smaku
- 1 łyżka ulubionego ostrego sosu
- 4 łyżeczki posiekanego czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3-4 łyżki masła pokrojonego w drobną kostkę (lub ghee)
- 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki lub kolendry
- 450 g średniej grubości szparagów, z przyciętymi twardymi końcówkami
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F). Wytnij 2 arkusze wytrzymałej folii aluminiowej o wymiarach 35 x 30 cm (14 na 12 cali), a następnie połóż każdy kawałek osobno na blacie. W małej misce wymieszaj bulion, sok z cytryny i ostry sos.
Dopraw obie strony filetów z łososia solą i pieprzem i podziel łososia na folię aluminiową w pobliżu środka, a następnie połóż przycięte szparagi na jednej stronie łososia, zgodnie z długim kierunkiem folii.
Dopraw filety z łososia większą ilością soli i pieprzu, a następnie posyp czosnkiem. Obficie skrop mieszaniną bulionu, soku z cytryny i ostrego sosu.
Podziel kawałki masła po równo między paczuszki folii, układając je warstwami na filecie z łososia i szparagach.
Zawiń paczuszki folii z łososiem i zaciśnij krawędzie razem, a następnie zawiń końce. Nie owijaj zbyt ciasno - zostaw trochę miejsca w środku, aby ciepło mogło krążyć.
Przełóż foliowe paczuszki z łososiem na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku, zamkniętą stroną do góry, aż łosoś będzie upieczony – około 9–12 minut.
Ostrożnie rozpakuj upieczonego łososia z paczuszek, skrop większą ilością soku z cytryny i udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą oraz plasterkiem cytryny.