Łosoś ze szparagami pieczony w folii

Łosoś ze szparagami pieczony w folii
Porcje
2
Czas całkowity
22 minut
Danie
Lunch, Obiad
Trudność
Średni

Składniki

  • 450 g filetów z łososia, podzielonych
  • 2 łyżki bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny lub do smaku
  • 1 łyżka ulubionego ostrego sosu
  • 4 łyżeczki posiekanego czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki masła pokrojonego w drobną kostkę (lub ghee)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 450 g średniej grubości szparagów, z przyciętymi twardymi końcówkami

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F). Wytnij 2 arkusze wytrzymałej folii aluminiowej o wymiarach 35 x 30 cm (14 na 12 cali), a następnie połóż każdy kawałek osobno na blacie. W małej misce wymieszaj bulion, sok z cytryny i ostry sos.

  2. Dopraw obie strony filetów z łososia solą i pieprzem i podziel łososia na folię aluminiową w pobliżu środka, a następnie połóż przycięte szparagi na jednej stronie łososia, zgodnie z długim kierunkiem folii.

  3. Dopraw filety z łososia większą ilością soli i pieprzu, a następnie posyp czosnkiem. Obficie skrop mieszaniną bulionu, soku z cytryny i ostrego sosu.

  4. Podziel kawałki masła po równo między paczuszki folii, układając je warstwami na filecie z łososia i szparagach.

  5. Zawiń paczuszki folii z łososiem i zaciśnij krawędzie razem, a następnie zawiń końce. Nie owijaj zbyt ciasno - zostaw trochę miejsca w środku, aby ciepło mogło krążyć.

  6. Przełóż foliowe paczuszki z łososiem na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku, zamkniętą stroną do góry, aż łosoś będzie upieczony – około 9–12 minut.

  7. Ostrożnie rozpakuj upieczonego łososia z paczuszek, skrop większą ilością soku z cytryny i udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą oraz plasterkiem cytryny.

Wartości odżywcze

W porcji:
610 kalorii;
tłuszcz 39,15g;
węglowodany 15,39g;
błonnik 5,64g;
białko 51,15g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson