Pieczona Wieprzowina

Pieczona Wieprzowina
Porcje
2
Czas całkowity
60 minut
Danie
Brunch, Lunch, Obiad
Trudność
Średni

Składniki

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonych ziół: bazylii, oregano i/lub tymianku
  • Udekorować rozmarynem

Przygotowanie

  1. Wstępne przygotowanie: Ustaw temperaturę piekarnika na 350°F (180°C). Dokładnie umyj polędwiczkę wieprzową i osusz ją papierowymi ręcznikami. Obficie przypraw solą i czarnym pieprzem.

  2. Smażenie wieprzowiny: W ciężkiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średniowysokim ogniu przez około minutę. Rumień polędwicę wieprzową z każdej strony, aż utworzy się złota skórka, przez około jedną minutę z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na bok.

  3. Tworzenie bazy sosu: Rozpuść masło w tej samej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć.

  4. Rozwijanie smaku: Wmieszaj ocet balsamiczny oraz preferowaną mieszankę suszonych ziół. Gotuj przez minutę, aż masło całkowicie się roztopi, a sos zacznie lekko gęstnieć.

  5. Łączenie wieprzowiny z sosem: Wyłóż polędwicę wieprzową z powrotem na patelnię i delikatnie pokryj przygotowanym sosem.

  6. Pieczenie w piekarniku: Przykryj patelnię folią aluminiową i przenieś do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Zdejmij folię, polej mięso sosem, a następnie przykryj ponownie. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut, lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 145°F (63°C).

  7. Odpoczynek i podanie: Wyjmij patelnię z piekarnika i luźno przykryj polędwicę folią. Pozwól jej odpocząć przez około 15 minut przed pokrojeniem w cienkie plastry. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.

Wartości odżywcze

W porcji:
260 kalorii;
węglowodany 3g;
białko 30g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson