Quiche brokułowo-serowy bez spodu

Quiche brokułowo-serowy bez spodu
Porcje
2
Czas całkowity
60 minut
Danie
Brunch, Lunch, Obiad
Trudność
Średni

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5%)
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera cheddar

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 375°F (190°C).

  2. Lekko natłuść 9-calową (ok. 23 cm) formę do pieczenia.

  3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.

  4. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie mięknąć, około 3 minuty.

  5. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.

  6. Dodaj brokuły i smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Zdejmij patelnię z ognia.

  7. W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, sól i pieprz.

  8. Delikatnie wmieszaj mieszankę brokułów i startego sera do mieszanki jajecznej.

  9. Wlej połączoną mieszankę do przygotowanej formy do pieczenia.

  10. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż quiche będzie gotowy i będzie miał złocisty wierzch, około 30 minut.

  11. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10 minut przed podaniem.

Wartości odżywcze

W porcji:
273 kalorii;
tłuszcz 21g;
węglowodany 7g;
błonnik 1g;
białko 15g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson