Zupa dyniowa z curry

Zupa dyniowa z curry
Porcje
3
Czas całkowity
30 minut
Danie
Zupa, Lunch, Obiad
Trudność
Średni

Składniki

  • 1 puszka niesłodzonego puree z dyni (nie mieszanki na ciasto dyniowe)
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mały słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1 łyżka proszku curry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili
  • 1 puszka mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. W dużym garnku wymieszaj puree z dyni, posiekaną cebulę, seler, marchewkę, jabłko, słodkie ziemniaki, olej kokosowy, proszek curry i pieprz.

  2. Zalej mieszankę bulionem warzywnym, aż pokryje warzywa. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 do 25 minut.

  3. Użyj blendera ręcznego (lub przełóż zupę do zwykłego blendera), aby zmiksować zupę, aż będzie gładka. Stopniowo dodawaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka kokosowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Podziel zupę na miski i dodaj ulubione dodatki, takie jak grzanki, posiekany szczypiorek, odrobinę mleka kokosowego, płatki czerwonej papryczki chili i czarny pieprz.

Wartości odżywcze

W porcji:
102 kalorii;
tłuszcz 4,27g;
węglowodany 16,30g;
błonnik 4,33g;
białko 1,8g

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson